Wonen in een klein verband van 8 tot 10  mensen, duurzaam, op een gemeenschappelijke kavel, elk in een eigen huis, maar wel verbonden door een hoge mate van naoberschap. Ieder (onder)houdt het eigen netwerk, regelt waar nodig professionele hulp, maar heeft de ‘naobers’ voor hand- en spandiensten, als oogjes-in-het-zeil en als stimulans voor het maximaliseren van een ecologische levensstijl. Stimulerend, niet dogmatisch en afdwingend. Zo zien wij het voor ons. Daar zijn wij naar op zoek.

 

Buiten wonen kan verleidelijk zijn, maar in je eentje als homo, lesbo of trans? Weinig oudere lhbt-ers kiezen voor die stap. Alleen wonen kan sowieso op termijn leiden tot eenzaamheid en isolement. LHBT-ers - zeker oudere -hebben hebben vaak geen kinderen die stand-by zijn in moeilijke situaties. Een zorgzame woongemeenschap kan dan van grote betekenis zijn.

Overigens staat bij ons de H ook een beetje voor "Honden". Er zijn al twee honden in de club, dus je moet ook wel een beetje een dierenliefhebber/ster zijn! 

 

De groep:

De groep is gestart met 4 lesbische vrouwen en dan nog wel twee paren. Regelmatig worden acties ondernomen om de groep uit te breiden. Gesprekken met  kandidaten voor uitbreiding vinden regelmatig plaats, maar we zijn nog steeds blij met enthousiaste meedenkers en - doeners! We zoeken voor onze groep autonome mensen van ongeveer 55 jaar en ouder, van allerhande kunne en kleur, maar we nodigen vooral homo-mannen uit om te reageren!

Hetero-kandidaten sluiten wij niet uit. Wij prefereren diversiteit, maar een duidelijk bewustzijn van de eigen normeringen in de man/vrouw verhoudingen en inzicht in de maatschappelijke posities lijkt ons daarbij wel noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat in staat zijn tot zelfreflectie een eis is die voor ons allen geldt.

 

De initiatiefneemsters:

Mike Balkema: is 69, dus al jaren niet meer werkzaam als psychotherapeut en seksuoloog. Nu houdt ze zich bezig met tuinieren, architectuur, milieu en natuur. Nog een passie is zingen in een oratoriumkoor in Assen. Ze werkt als vrijwilliger op natuurbegraafplaats Hillig Meer.

Susan van Bemmel: volgde 3 HBO-opleidingen en één automonteurs-opleiding. Is op zeer veel terreinen werkzaam geweest, maar heeft toch het meest genoten van het NT2-docentschap. Houd van mensen, dieren en de natuur en is een grage klusser.

Annet Grob:  68 jaar en nog steeds met plezier een beetje werkzaam als psychotherapeut/haptotherapeut  in haar eigen praktijk in Leiden.  Verder houdt ze van wandelen, intuïtief schilderen, in de tuin werken en zingen. Zingeving zit voor haar in het begeleiden van mensen, ook op spiritueel vlak b.v. met meditatie en contemplatieve psychologie.

Ger van Eeden: heeft haar actieve werk-leven achter zich. Heeft een lading aan HBO opleidingen en een Universitaire bul (bestuurskunde). Heeft gewerkt in de gezondheidszorg (labs), bij de vakbond en organisatie-advies. Zij doet nu allerlei voor haar zingevende projecten. Zij houdt ervan om nieuwe, uitdagende projecten te doen, zoals dat van Wijzer Wonen.
Omdat deze wereld snakt naar een New Green Deal!

 

De aansluiters:

Anneloes Siegmund: 64, gepensioneerd, opgeleid als theaterwetenschapper, cultuur - natuur liefhebber, leeft al een leven lang met dilemma stad - platteland, houdt niet van hobby's maar verveelt zich nooit!

Jacqueline Janssen 69: andragoloog, voorheen werkzaam als docent, verandermanager en loopbaancoach, heeft nog enkele particuliere klanten. Houdt van (auto-) biografieën, film, fietsen en wandelen. Recent begonnen met het schrijven van levensverhalen.

 

De initiatiefneemsters zijn na de oprichting van de Stichting WijzerWonen LHBbestuurslid geworden. Daarnaast hebben zich vier nieuwe vrouwen aangesloten en is er met nog twee vrouwen contact over een eventuele deelname. We zitten bijna aan onze tax!

 

Het tijdspad:

Zoals het zich nu laat aanzien, rekenen wij met een aanloopperiode van zo'n twee a drie jaar.